Hvad er en akut skade? ?

Det er en påvirkning ”udefra” eller bevægelse, hvor f.eks. ledbånd, sener, muskel eller knogle ikke kan tolerere belastningen.

Faktisk er vores viden i dag fortsat mangelfuld på hvordan man BEDST behandler en akut skade i den første fase. Men er uheldet ude, så kan et godt bud være POLICE-guiden herunder og forkorte den efterfølgende skadesperiode:

⭐ Protection (beskyttelse)
⭐ Optimal Loading (optimal belastning)
⭐ Ice (kølende is)
⭐ Compression (forbinding)
⭐ Elevation (hæv det skadede område over hjertehøjde)

Hvad betyder dette?

⭐ Protection (beskyttelse): Beskyt det skadede område mod yderligere skade = “Stands ulykken!” ?

⭐ Optimal Loading (optimal belastning): Så snart du kan – uden at provokere smerte og hævelse – så skal du igang med at bevæge det beskadige væv. Smerte, der opfattes som “tænd/sluk” er godkendt ?, men en forværring er ikke: ? Det er her din fysioterapeut kan give dig en masse god inspiration ?

⭐ Ice (kølende is): Anvendes som let smertestillende i den akutte fase. Samtidig kan det være med til at standse en evt. blødning i vævet. Benyttes f.eks. i 15-20 min, og så en times pause. OBS: aldrig direkte på huden.

⭐ Compression (forbinding): Anvendes for at støtte det skadede område og komprimere for at begrænse hævelse. OBS. pas på ikke at lægge en evt. forbinding for stramt, så den kan “blokere” for blodtilførslen til f.eks. fod/tæer, hvis du har forstuvet din ankel.

⭐ Elevation (hæv det skadede område over hjertehøjde): Anvendes for at hjælpe med at få hævelsen væk fra det skadede område.

Er nogle elementer vigtigere end andre?

…Der har i de senere år, i både medierne og vores faggrupper, været stor diskussion om hvad der er bedst at gøre ved en akut skade. De evige spørgsmål er bl.a.:

“Hvordan bremser man bedst skaden? Bør man bruge is? Hvad med medicin? Hvordan kommer man hurtigst igang igen?”

⭐ Traditionelt har “forbinding” og “kølende is” været de vigtigste elementer i den akutte behandling. Ofte kombineret med medicin i form af NSAID (f.eks. ibumetin og ibuprofen). Nu har man ændret lidt i anbefalingerne, så man bør istedet:

1) Begrænse brugen af is – til f.eks. 5-10 min. og så en times pause (de første 1-2 døgn). Primært bruges, hvis der er en kraftig blødning i vævet.

2) Minimere forbruget af NSAID.

? Dette pga. man kan komme til at bremse de naturlige processer kroppen sætter igang, når skaden er sket. Isen stopper for blodtilførslen, og det er her alle de nye byggesten og det skadede væv bliver transporteret. NSAID’et bremser også de nye byggesten, som kroppen gerne vil have sendt afsted.

DET VIGTIGSTE er istedet, at man igangsætter “optimal belastning”, samtidig med, at man “beskytter” skaden, og evt. bruger “forbinding”. Dvs. det er med at få gang i blodgennemstrømningen i det beskadiget væv, men uden at smerter eller hævelse forværres. Hvis du er i tvivl, så spørg din fysioterapeut ?

Men hvad er så hovedelementerne i en god genoptræning?

“Formålet med genoptræning er, at man opnår samme grad af funktionsevne som tidligere eller bedst mulig funktionsevne, så det er muligt at vende tilbage til hverdagen på den bedst mulige måde”

Et godt genoptræningsforløb efter en akut skade inkluderer bl.a.

? Korrekt og grundig undersøgelse af skaden og dens omfang.

? Vejledning om smerter og hensyn.

? Vejledning i de gældende nationale kliniske retningslinjer og “regimer”. Dvs. det tager udgangspunkt i den bedste og nyeste viden på området.

? Øvelsesvejledning mhp. at opnå fuld bevægelig, styrke og stabilitet af det væv eller led, som er involveret i skaden.

? Sideløbende fokus på resten af kroppen. Vejledning i hvordan du mindsker evt. tab af kondition og styrke i resten af kroppen.

? Evt. sportsspecifik øvelsesterapi og vejledning, så du kan komme til at dyrke den sport du savner, så hurtigt som muligt.

⭐⭐ ⭐ Husk: Hvis du er i tvivl, om der er opstået brud på knogler, overrivning af ledbånd eller lignende – eller du har spørgsmål vedrørende medicin – bør du altid konsultere din læge.