Den vigtigste del af behandlingen mod knogleskørhed er du selv ansvarlig for. Den omfatter en sund livsstil i form af:

  • Sund kost: Den skal være regelmæssig og alsidig, samt indeholde tilstrækkelige mængder af alle næringsstoffer. Særligt calcium (kalk) og D-vitamin er vigtigt.

  • Øget fysisk aktivitet og træning: Det er vigtigt for alle at være fysisk aktiv igennem hele livet. Det kan f.eks. være regelmæssige spadsereture, stavgang eller let løb. Det har en god effekt på de vægtbærende knogler i ryg og ben. Samtidig vedligeholdes og måske endda forbedres musklernes styrke, og evnen til at koordinere dine bevægelser. Dette medfører, at man ikke falder så let. Det går dog desværre hurtigt i den forkerte retning, hvis man stopper med at være aktiv. Man kan også med fordel supplere med styrketræning. Alle mennesker og især dem, som har knogleskørhed eller høj risiko for at få sygdommen, bør dyrke både motion og styrketræne regelmæssigt. Det er især for at modsvare det naturlige tab af muskelmasse vi alle vil opleve efterhånden som vi bliver ældre.

  • Forebyggelse af fald: Mange ældre personer har dårlig balance. De går usikkert og kan derfor være i risiko for at falde. Dette er naturligvis ikke godt hos personer med knogleskørhed, da risikoen for et brud øges markant. Gode idéer til at forebygge fald kan være at sikre god belysning, fjerne løse tæpper og dørtærskler og være opmærksom, når man bevæger sig på trappen.

  • Rygestop og moderat forbrug af alkohol: rygning fører til, at knoglevævet nedbrydes hurtigere og øger risikoen for knoglebrud. Hvis man stopper med at ryge, mindsker man sin risiko for knoglebrud. Rygning kan derfor være en direkte årsag til knogleskørhed eller forværre tilstanden hos dem, som allerede har fået den. Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. De positive virkninger kommer hurtigt, og efter kort tid er risikoen for en række sygdomme reduceret betragteligt.

Disse ændringer i livsstil hjælper dig, der allerede har fået knogleskørhed. De forhindrer også, at unge mennesker får knogleskørhed.