Vi bliver ældre og ældre 🙂 Men målet er ikke kun at leve længere, men at leve bedre. Den ældre del af befolkningen er selvfølgelig lige så forskelligartet som resten af befolkningen, og kan derfor have en vidt forskellig baggrund hvad angår forudsætninger, viden om og motivation for fysisk aktivitet. Man kunne f.eks. dele grupperne ind i 2 overordnede grupper:
- De allerede aktive, der kan bruge inspiration til varieret og målrettet træning.
- De træningsuvante og inaktive, der kan have brug for hjælp til at komme i gang. Hvor skal man starte?
Vores fysiske kapacitet vil helt naturligt blive mindre og mindre, jo ældre vi bliver. Selvom mange klarer sig fint, så er der stor gruppe, der oplever besvær med at udføre almindelige dagligdags aktiviteter. Det kan f.eks. at komme ud af sengen eller op fra stolen, tage et bad, blive klædt på, gøre rent, gå på trapper eller ordne haven. Alt sammen aktiviteter – når de bliver sværere at udføre – kan være med til at forringe ens livskvalitet, og kan ende med at starte en ond cirkel af inaktivtet.
Hvorfor er det en god idé at være fysisk aktiv?
Kort og præcist kan man sige:
- Man kommer i bedre form og får en bedre funktionsevne.
- Mindre risiko for livsstilssygdomme. Det gælder bl.a. hjertekarsygdomme, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, knogleskørhed og flere kræftformer.
- Mentalt overskud, bedre kognitiv funktion og bedre mestring af hverdagens udfordringer.
- Flere sociale relationer. Man kan blive del af flere fællesskaber og få nye netværk med samme interesser.
Hvad skal man træne?
Gerne så alsidigt som muligt – Hvor man både stimulerer kredsløbet (hjerte og lunger), muskler, knogler og balance og bevægelighed.
- Mindst 30 minutters fysisk aktivitet om dagen. Gerne med moderat intensitet – dvs. du bliver forpustet og har svært ved at føre en samtale samtidig. Hvis du har behov for at dele aktiviteten op, så skal det minimum være 3x 10 minutter.
- Mindst 2 gange om ugen skal den fysiske aktivitet vare mindst 20 minutter.
- Fokus på træning af kondition, muskel- og knoglestyrke.
- Lav udstrækningsøvelser for at vedligeholde din smidighed mindst 2x 10 minutter gange om ugen.
- Udfør øvelser der udfordrer balancen for at reducere risikoen for fald eller andre skader i hverdagen.
Hvad nu, hvis jeg har en diagnose, som jeg skal tage hensyn til ?
Hvis du har fået stillet en diagnose er det vigtigt, at du fokuserer din træning, men samtidig tager hensyn. Er du i tvivl om hvordan, så tal med din læge eller søg inspiration hos din fysioterapeut.