I det tilfælde af, at du har en akut prolaps, så er det vigtigt at hjælpe din krop med at gøre det den er bedst til. At fjerne det væv, som er gået i stykker, genskabe nyt væv og gøre det nye væv robust og modstandsdygtigt igen.

3 gode råd og måder på, at du kan understøtte denne proces:

1. Få din søvn; under søvnen giver du kroppen de bedste vilkår til at hele op.

MEN jeg kan ikke sove ? Husk, at lidt har rigtig meget ret. Hvis du slet ikke kan sove, så kan det være relevant, at du drøfter dette med din læge mhp. relevant medicinering.

2. Undgå negative tanker og unødig stress; stress-hormoner er nødvendige for overlevelse, men de forlænger ophelingsprocessen og bekæmper inflammation. Og ja, inflammation har vi brug for 🙂 I den tidlige fase, skal den gerne have ro til at gøre sit arbejde – dvs. fjerne det ødelagte væv og bane vejen for genskabelsen af nyt væv.

3. Bevæg dig; din krop har brug for bevægelse for at vedligeholde styrke og bevægelighed. Let bevægelse kan desuden bidrage til smertelindring i den tidlige fase og til mere brugbart væv i de efterfølgende faser.

MEN det gør ondt, når jeg bevæger mig ? Det er sjældent rart, men heller ikke farligt, at bevæge sig når man har smerte efter en akut prolaps.

Ved en akut prolaps er det normalt, at man har smerter både, når man er i bevægelse og i hvile.

Det kan være svært at finde ud af, om en smertefuld stilling eller bevægelse er ”god” eller ”dårlig”. Tommelfinger-reglen er at smerterne skal falde til ro igen efter nogle få minutter, når man har bevæget sig.

Hvorfor gør det ondt at bevæge sig ? I dag forstås bevægesmerter som et udtryk for overaktivitet i nervesystemet. Dvs. de nerver som er involveret i skaden har svært ved at tåle stræk (lænden: hvis du bøjer dig forover) og tryk (lænden: hvis du bøjer der bagover og til samme side om skaden). Hvis du har en akut diskus prolaps i lænden, så vil mange ofte have glæde af at sidde på hug (sætte sig ned med bøjet knæ og hofte). Eller at ligge på ryggen med benene højt – hoften og knæene bøjet i 90 grader, og støtte under underbenene.

Har du svært ved at finde aflastende stillinger og håndtere dine smerter, så er det her din fysioterapeut kan give dig inspiration og vejledning.