Vævsskade resulterer ikke altid i smerter – og smerter betyder ikke, at ”noget” er gået istykker 😉

Når man f.eks. har smerter i ryggen, skulderen eller knæet, så er det helt normalt, at man tænker, at det er pga. vævsskade. Måske bliver man henvist til en MR-scanning for at undersøge det nærmere.

OFTEST vil man kunne se en vævsskade – og man vil ofte konkludere, at man har fundet årsagen til skaden.

I dag ved vi, at det ikke nødvendigvis er sandheden – man kan ikke altid vide, hvad der kom først.

Op igennem 90’erne og 00’erne har man vha. MR-scanning undersøgt personer UDEN rygsmerter. Bla. I 2015 har man samlet 14 forskellige studier, som peger imod, at når vi når de 30 år, så har over 50 % aldersbetingede forandringer, mellem 30-40% har skader på diskus. Ser man på folk over de 70 år, så har mere end 3 ud af 4 personer udposninger på diskus. Alt sammen fundet på individer uden smerter. Se evt. billedet herunder.

Negative tanker omkring sin ryg kan være med til at forværre smerterne unødigt.

Citater som ”jeg har en ryg som en 80 årig”, ”min diskus er i stykker”, “smuttet ud af plads”, “nedslidt”, ”min ryg bliver aldrig god igen” er ofte sagt igen og igen. De kan have en stor indflydelse på folks selvbillede, tro på egne evner og styrke – og kan derfor negativt være med til at forværre situationen. Helt unødvendigt.

Det er ikke ment for at negligere smerter, som kan have stor indflydelse på livskvalitet og arbejdsevne. Men derimod for at tydeliggøre, at der er masser af potentiale og grund til at tro, at man kan vende tilbage til et liv uden smerter og masser af bevægelse 😉

Men: ”bare fordi de ikke har ondt nu – får de så ikke ondt senere?”

Svaret er langt oftest NEJ.

Studier, der undersøger sammenhængen mellem MR scanning og smerter i fremtiden, har ingen fundet. Både når de har undersøgt det 7 og 10 år efter.

Konklusion: Smerte betyder langt fra altid vævsskade.

MEN det betyder selvfølgelig ikke, at det ikke er relevant med f.eks. en MR scanning. Som udgangspunkt, så skal de symptomer du oplever hænge sammen med svaret på din scanningen. Husk at MR scanningen er som udgangspunkt kirurgens værktøj. Han benytter den f.eks. til, at finde ud af hvor diskusprolapsen sidder – og sammen en grundig samtale og klinisk undersøgelse, så vurderer lægen, om en operation kan være en løsning.

Er du i tvivl, så ring endelig mhp. en uforpligtende snak om din egen situation 😉